Pączki w 5 minut na Tłusty Czwartek :)
Małe pączusie, szybkie mini pyszności, które zajmują niewielką chwilę, a w dodatku są proste w wykonaniu 🙂 Tłusty Czwartek, to najlepszy czas, by je zrobić, chociaż myślę, że ze względu na ekspresowe wykonanie będą się pojawiały u Was przez cały rok 🙂
Z podanych składników wychodzi ok. 40 małych pączusiów 🙂 Podczas smażenia nawet nie trzeba ich obracać, gdyż same rosną i same się obracają! Według uznania możecie je nadziać kremem budyniowym, dżemem, czy też kremem czekoladowym… lub po prostu oprószyć je cukrem pudrem 😉
Składniki:
- 300g twarogu z wiaderka
- 2 duże jajka
- 3 czubate łyżki cukru pudru (ok. 60g) do ciasta + odrobina do oprószenia pączków
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W niskim i szerokim garnku rozgrzać olej.
- Gdy olej się nagrzewa, należy przygotować ciasto na pączki.
- Jajka wraz z cukrem i twarogiem zmiksować na jednolitą masę, następnie dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cały czas miksując. Pod koniec dodać aromat cytrynowy. Zmiksować.
- Ciasto na pączki wychodzi dość kleiste, więc by łatwiej się formowało pączusie, to należy wysmarować ręce olejem, a następnie z ciasta formować mini kuleczki (takie na ok. 3-4cm) i wrzucać na rozgrzany olej.
- Pączki serowe z reguły podczas smażenia same się obracają i rumienią równomiernie z każdej strony. Jeśli by jednak tego nie zrobiły, to delikatnie trzeba obrócić je na drugą stronę.
- Usmażone pączki wykładać na talerz wyściełany papierowym ręcznikiem, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
- Na koniec oprószyć cukrem pudrem lub nadziać dowolnym nadzieniem. Smacznego!
Pochwalcie się swoimi pączkami! Przyślijcie zdjęcia na adres: klubkopernika@wsmw.com.pl