Klub os. Kopernika

Robimy pyszne kanapki!

 

Pierwszy tydzień ferii zimowych za nami. Mamy duuuuuuuużo czasu! Możemy się dobrze wyspać i nabrać siły na przygotowanie smacznego śniadania. Jeśli rodzice są w pracy, to niczym się nie przejmujcie. Krok po kroku poradzicie sobie bez kłopotu. Jeśli nie dziś, to może jutro. Postarajcie się zrobić śniadanie samodzielnie.

Oto propozycje dla Was na pyszne kanapki. Może macie inne pomysły?

Nie zapomnijcie zrobić zdjęć i przesłać na adres: klubkopernika@wsmw.com.pl

Kanapka z pastą jajeczną z papryką i szczypiorkiem

Składniki

  • pieczywo tostowe pełnoziarniste 
  • majonez – 1 łyżka
  • jajko ugotowane na twardo – 2 sztuki
  • papryka czerwona  
  • posiekany szczypiorek 

Krok 1

Pieczywo opiecz w tosterze i poczekaj aż ostygnie. Paprykę pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Ugotowane jajka rozgnieć w miseczce widelcem, dodaj pokrojoną paprykę oraz majonez        i szczypiorek.

Krok 3

Wszystko dokładnie wymieszaj i gotową pastą posmaruj dwie kromki pieczywa – pozostałymi dwoma przykryj kanapki i przygnieć lekko dłonią. Kanapki przekrój po przekątnej na trójkąty.

Do tej pasty możesz dodać żółty ser pokrojony w drobną kostkę lub starty na tarce. 

Smacznego!

 

Kanapka włoska

Składniki

  • chleb tostowy pełnoziarnisty lub bułeczki pszenne
  •  pomidor
  • mozzarella
  • oliwa z oliwek
  • rukola
  • sól
  • stary czosnek z jogurtem

Krok 1

 Przekrój na pół bułkę i posmaruj sosem z jogurtu i czosnku.

Krok 2

Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Układaj na pieczywie na przemian plastry sera i pomidorów.

Krok 3

Kanapkę posyp szczyptą soli, a następnie świeżą rukolą. Całość skrop oliwą i zajadaj.

Smacznego!

 

Kanapka hawajska z szynką i ananasem

Składniki

  • pieczywo tostowe, kromki
  • szynka konserwowa
  • ananas z puszki
  • majonez
  • ser żółty
  • posiekana natka pietruszki

Krok 1

Kromki pieczywa opiecz krótko na rozgrzanej patelni i wytnij z nich duże koła, np. szklanką.

Krok 2

Szynkę, ananasa oraz żółty ser pokrój w drobną kostkę. Wszystko przełóż do miseczki, dodaj 1 łyżkę majonezu oraz posiekaną natkę i wymieszaj. Aby nieco zmienić smak kanapki, możesz dodać do majonezu łyżeczkę ketchupu.

Krok 3

Przygotowaną pastę nałóż na dwie kromki pieczywa i przykryj pozostałymi dwoma. Przyciśnij lekko dłonią. 

Smacznego!   Przepisy.pl